ENG
瀏覽人次:17259    回應:1

美國採用超級市場方法減關稅

湯文亮

紀惠集團行政總裁

  昨晚食完飯,老婆話落去超市買日用品,因為超市在星期六,日,單件貨品大多數會加價,但兩件一起買,可能比平日仲要平,所以,大多數鬼佬鬼婆都在星期六大買特買,昨日打風放假更加唔使講,超市職員話連續做了十二個鐘,真係人都癲。

  美國通脹迫在眉睫,如果唔降低通脹,迫於無奈要加息,咁就大件事,本來取消關稅就可以降低通脹,但取消關稅,即是輸了貿易戰,咁又冇可能,戴琪於是採用超市方法,雖然不是搬字過紙,但是亦差不多,不但唔減關稅,仲可能會加多少,但入口商可以申請豁免,變相是減了關稅,但可以保住面子,如果方法行得通,美國通脹有望回落,加息可以暫緩執行。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. dr tong's fans 2021-10-10 21:51:17
great points, haha politics!