ENG
瀏覽人次:18422    回應:6

茶餐廳亂話(1217)批評施政報告一無是處的人是否很精明

湯文亮

紀惠集團行政總裁

  今早去到茶餐廳,聽到有客人話林鄭最新施政報告一無是處,這是每一個特首發表施政報告後正常現象,今次林鄭得分是有史以來第三低,由此可見,不少建制派人士亦批評施政報告,有不少人不明白,沒有反政府的社運人士,而今次的施政報告又不錯,點解會咁低分,其實,由於有不少建制派人士有渠道給予有關施政報告的意見,例如立刻通關,見到林鄭沒有採用他們的意見,都唔睇其他,就立刻話施政報告一無是處。

  批評施政報告一無是處的人是否很精明,我又認為未必,他們當中有不少人完全信賴一個人,不但沒有任何批評,而且非常欣賞,但現在輸到一無所有,所以,那些人的批評未必是對的,那位批評施政報告的客人問我有冇買恆大債券,對施政報告有何批評,我話沒有,理由是我不了解恆大點解要俾咁高息,施政報告當然有瑕疵,但不是由我批評,因為我不了解政府的施政的客觀條件,客人話我好彩,其實,不是我好彩,而是他唔好彩,信了不應該相信的人。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 十郎 2021-10-08 11:10:00


      517 , 現價8厘8息 , 8月份2.20仲可以買到 , 足足1分息 , 又唔會執笠 , 買痕大債 , 真係7頭磨剃刀。2015年 , 我曾經在此叫人不要買痕大 , 舊年都仲叫人唔好買 , 還給網友窒咗一野。

2. 十一哥 2021-10-08 11:26:57
痕大現階段一定冇人肯伸手、而家救就算比好D…冇感激…反而似乘人之危攞咗着數、由得佢去到奄奄一息…乞求…先扮無奈出手、做收買佬唔可以候急…要令~急門~執番條毛都當係恩典、之前話痕大中心有人肯掣…貨色可以…不過收買佬…K金衹會出銅價…
3. 引刀一快 2021-10-08 13:40:24
十一仔,想轉軚跟我講法?

遲咗喇。
4. 十一哥 2021-10-08 15:15:07
一向都話刀刀.…能忍所不能、逆來順受…乜都啣起、比條毛佢都好歡喜…

5. 引刀一快 2021-10-08 15:26:13
十一仔,想轉軚跟我講法?

遲咗喇。
7. 鳥6 2021-10-08 16:32:05
其實林鄭深明,香港地一定係房炒不住。建制派自作聪明,會錯意俾錯意見。 

房住不炒仍指內地,同本港冇關。