ENG
瀏覽人次:10950    回應:4

茶餐廳手記(#321)是否禁止Uber 決定於的士司機年齡

湯文亮

紀惠集團行政總裁

  今早在茶餐廳見到幾個的士司機食早餐,他們話政府應該禁絕Uber ,令到他們可以較容易搵食(甚至可以揀客),老闆問他們貴庚,原來平均年齡已經超過75歲,老闆話咁大年紀,應該在家裡享清福,是否禁止Uber 的事,留返俾年輕司機去做。

  有一個的士司機話,根本冇年輕人入行,就算揸車搵食就算唔做私人司機,都會去揸Uber ,唔使俾車租,而且又自由身,收入又唔錯,揸的士太困身,現在只剩一班老嘢揸的士。

  老闆話,政府是否禁止Uber 的決定權應該是的士司機年紀,如果平均年齡少過50歲,代表很多有家庭負擔的人要揸的士搵食,政府就要考慮收緊Uber 的法例,現在的士司機七老八十,揸的士只是過吓日晨,如果禁Uber 反而令更多人搭唔到的士。

 
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入
登入ID 或 網名
密碼
1. 元 2023-11-26 12:04:41
75歲的士司機,回鄉享清福啦。路上零意外其中一個元素。
2. Visitor 2023-11-26 17:01:58
引入競爭   服務市民   市場機制
3. 王基 2023-11-27 16:41:18

uber車根本就是白牌車,而營運白牌車是違法的。要的士司機及車主收聲,大可修訂的士費可以浮動,某段時間可以上調或下調,幅度+100%至-50%,司機及乘客可以相互議價?

4. 引刀一快 2023-11-28 00:03:50
遲啲,啲香港人坐慣咗滴滴高德曹操同深圳的士,香港更少人坐的士🚖。