瀏覽人次 : 14253    回應 : 5
敢說亮話
茶餐廳亂話(497)海航蝕讓之謎
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年4月12日

  今早氣溫稍凉,本來是非常適合跑步,但氣壓稍低,跑得比較吃力,跑完步當然去茶餐廳食早餐,老闆問點解海航在樓市形勢不俗的時候蝕讓資產,是不是等錢用,寧願將手上資產蝕讓,咁心急賣樓,難道陳峰不知道財不入急門,心急一定賣得唔好價。

  老闆可能有些誤會,海航蝕讓的意思,並不是低於市價賣資產,而是賣出價低於買入價,他們的確是太心急,不過,並不是賣出的時候心急,而是買入的時候心急,出價大幅高於市價,即使在海航買入資產後,樓市有不俗升幅,但由於當時溢價太大,到現在賣走的時候仍然要蝕讓,其實,海航例子亦不時出現在私人樓宇市場,尤其是買新樓的人,幾年後的賣出價仍然低於當時的買入價,最慘的就是這幾年樓市有不俗升幅,由此可見,無論買樓賣樓,絕對不能太心急,否則,賺錢都會變成蝕錢。

留言
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱 密碼
1. 引刀一快 2019-04-12 15:59:30
出手高於市價,唔係心急,係霸氣。
2. 真真薯片 2019-04-12 19:31:55
隔離蔡生話新盤兩萬蚊呎係薄利多銷,但係你同佢買就蝕幾年升幅,究竟條數點計?
3. 引刀一快 2019-04-12 23:15:41
真真薯片兄

呢D就係佢薄咗你嘅利,叫人放眼未來,之所以俾一個未來嘅價,係因為可以放眼更遠嘅未來。

薄利多銷同假跌一樣,滿滿的正能量。
4. 自我陶醉 2019-04-13 08:18:52
引刀兄

出手大幅高於市價,之後有人心有不甘陪佢癲先係霸氣,冇人跟仲繼續自己搶高是嘥氣,之後發現自己莫財,唔想破產唯有賤賣,呢啲應該叫馬騮戲。 呢啲垃圾公司啲錢全部用高息借番嚟,何來會有咩霸氣! 哈哈哈!
5. 引刀一快 2019-04-16 00:21:31
自我陶醉兄

其實又真係幾詼諧,尤其天價投地做員工宿舍果單。