瀏覽人次 : 17102    回應 : 3
敢說亮話
茶餐廳日誌(317)王弼,王子華與我一起做節目
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年4月13日

   今早去到茶餐廳,老闆話有外資測量師行鬼佬鬼妹話樓價還有上升空間,問我有何意見,我話香港言論自由,我講跌,其他人可以講升,絕對沒有衝突,不過,睇到鬼佬只是揸住份稿去讀,對香港樓市了解極都有限,我記得多年前,有初嚟報到的鬼佬測量師話香港根本沒有供應不足這個問題,當時大約是有130萬私人住宅,有兩成是空置,只要政府有辦法令那兩成空置單位推出市場,什麼供應不足問題都可以解決,政府以後視之為金科玉律,亦以此為推出辣招印花稅,但政府官員可能沒有察覺到,那位人士講完之後不久便離開香港,所以,鬼佬的話又點可以信,如果你信他們更死,因為有更多鬼佬話香港樓價已經超出一般市民負擔能力,叫大家置業前先要考慮本身實力,即是叫大家量力而為。

  我叫老闆不如在10:00聽新城財經台,王弼,王子華與我一起做節目,一個前線人員,一個學者,一個投資者分析樓市,總比那些過江龍好得多,老闆話準時收聽。

留言
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱 密碼
1. 十一哥 2018-04-13 09:56:29
學者·分析師、讀書衹係强化咗陳述能力、將~阿媽係女人~五個字、化為5版紙嘅報告、睇到D賭仔膜拜、要配服佢地~一字咁淺~用咁多專業名詞嚟演繹、老千都有咁嘅能耐 !

2. 天水圍林太 2018-04-14 08:52:15
對樓巿的認識加埋都及不上天水圍師奶。
3. 引刀一快 2018-04-15 02:33:18
天水圍師奶,值得留意嘅只有佢上圍C奶。