瀏覽人次 : 4777    回應 : 4
文亮語
股市唔跌,因為不是很多人夠膽沽空
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2019年1月18日

  在去年底我出席過不少講座,當大家談及股市,差不多所有財經演員不約而同話今年股市有危冇機,如果要在股市賺錢,最好辦法就是沽空,我聽到之後飆一身冷汗,因為很多聽講座的人都是拿著退休金投資,叫他們沽空其實叫他們去送死,就算專業的股票投資者,要掌握沽空這個竅門除了天生異禀外,還要經過長時間浸淫,所以我當時踩過界,叫那些年紀比較大投資人士,如果沒有把握倒不如偃旗息鼓,現金為王為上策,當然有人不開心,但我只是說出事實。

  香港股市在過去兩三個月,受盡各種不利消息,包括影響甚大的中美貿易戰,但恒指下跌至2萬4千多點便止跌回升,向下衝了幾次都未能突破2萬5點,現在還有反覆上升趨勢,那些熊二熊三,牛去熊來的理論已經少了人提及,不少人認為股市上升是因為中美戰略戰有機會解決,利息在特朗普發爛渣之下,加息將不會是美聯儲局開會的議題,代之而起的是減息,股市上升只不過是對上述事件作出反應,我不能夠說這是錯的,但是他們忽略了一件最重要的事,就是沽空股票的人不多,所以股市沒有大跌,雖然今日不跌並不代表以後不會跌,不過,如果沒有人沽空,下跌的時候亦非常有理性,不會出現不問價下跌情況。

  物業市場雖然沒有沽空這個制度,但一般人都會認為將自住單位出售就是沽空,不少初嚟報到的測量師,認為香港樓價上升是很容易解決的事,只要5%業主將自住單位出售,樓價一定會大跌,他們說得沒有錯,但很難說服5%業主賣走他們的自住單位,所以,樓價即使在各種不利因素下仍然沒有大跌,現在只是調整,所以,若果要避免股市樓市突然間大跌,就千祈唔好沽空。

留言
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱 密碼
1. 阿豬 2019-01-18 08:41:10
多謝博士每日發文
若不是博士不吝嗇在這平台發文
像我這樣的一個平民
根本沒法窺探像博士這種成功人士的思考方式
真心感激

2. 真真薯片 2019-01-18 17:50:54
沽空股票一定會買返,因為要平倉

沽自住樓係咪一定要買返?就好難講
3. 十一哥 2019-01-18 19:01:13
人人識喊驚…就最穩陣、一早話咗沽空會比大錢袋睇住挾、引敵深入…聚而嗒之、不過呢排沽空都係試水注-且戰即走、比人食下點心咁、大空未有條件、當正自己係大錢袋咁諗嘢啦!自然就跟到節奏…、比個建議…要沽就玩指數…少D機會比人睇住啅。


4. 自我陶醉 2019-01-19 09:21:37
將自住單位賣出就係沽空,咁一生從來未買過自住單位,又算唔算沽空?  如果要買咗先可以沽空,咁又算唔算沽空呢?

做生意嘅人,要有舖有寫字樓,唔買物業自用又係咪沽空? 買咗賣番再租又係咪沽空? 人人都要食飯,唔做農夫算唔算沽空咗米? 以前做農夫,現在轉行炒樓又係咪沽空咗好多米?

一出世就沽空了樓? 沽空了米? 沽空了豬牛羊鷄鴨鵝? 連水同空氣都沽空埋啊!  咁講法,人一出世已經好大膽,已經註定係空軍,一出世已經沽空好多嘢。 哈哈哈!

又有人話,情人節一定要買花,父親節母親節要同父母飲茶食飯,唔通呢啲平時唔可以做? 定呢啲潛規則嘅人,講到尾都係為咗錢,做定唔做,要做幾時做都係自己決定,點解要一世被其他人牽著鼻子走?