瀏覽人次 : 19155    回應 : 4
文亮言
一Q清袋很難再現
 
湯文亮博士
紀惠集團行政總裁
2018年3月8日

  在農曆新年過後,終於有比較大型新樓盤開盤,會德豐的新樓盤推出320個單位,暫時收票超過4,000,超額10倍,按以往慣例,超額8至10倍就有機會一Q清袋,有老友話我估計今年沒有小陽春,在會德豐新樓盤今次一Q清袋之後,小陽春隨即出現,我其中一項預測又會落空。

  今年小陽春與今次新樓盤銷售是否能夠一Q清袋沒有太大關係,就算今次不能一Q清袋,小陽春亦可能會出現,但一定要說如果今次一Q清袋就是小陽春,我反而會覺得小陽春很難出現,因為以後很難會見到一Q清袋。

  有老友話不明白,超額認購十幾倍,怎可能不是一Q清袋,在以往選擇不多,超額8倍已經有機會一Q清袋,現在選擇多了,若果買家今次入票買不到自己心目中喜歡的單位,他們不如等該新樓盤第二輪銷售,或者索性去買其他新樓盤,反正以後會有很多選擇,買不到不一定是壞事,雖然現在地產商大聲疾呼話次輪銷售要加價8至10%,但大家都知道這是銷售策略,有可能原價加推,變成今次向隅的買家,到加推時反而有機會買到更優質單位,這個情況又不是未發生過,結果是會德豐在未正式開售前已經加推180個單位,樓價只是酌量加1至2個%,所以,現在打算買樓的人情願等下一輪或者其他新樓盤,結果是一Q清袋很難出現。

  現在買樓的人與過往的在實力上亦有差距,而且未必是一定要買,所以,他們在揀新樓盤的時候都集中揀那些價錢比較實惠,位置比較好的單位,如果那些單位已售,他們情願放棄,等下一輪銷售或者其他新樓盤,所以我說一Q清袋以後很難會出現,不過大家又不用擔心負責銷售的主管,老實說,地產商是不喜歡一Q清袋,這代表開價太低。

留言
我要回應
我的稱呼
回應 / 意見
驗証文字
 
回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

回應者名稱 密碼
2. 真真薯片 2018-03-08 11:16:06
呢個地點, 呢口價錢, 如果500個都一Q清, 咁個市真係好勁

地霸唔想一Q清,同時亦唔想剩太多, 大盤剩得多, 對後市打擊好大, 所以最好去到8, 9成貨, 如果地霸覺得個市真係勁, 自然會推第2輪, 如果唔勁, 就封盤惜售
3. LC 2018-03-08 12:33:11
    地產商靠既係做勢,如果去過買賣現場都知,由其係長實既手法,其實佢地都想每一次都清袋,而下一輸加價,等第一輸既買家做佢地既宣傳機器,因為加價暗示上一手買左樓既人己經搵左錢。 

    睇返D數據,其實二手買賣過去五六年都係新樓量既最少一倍,新樓既實用性如果以中價單位黎講,係好難同二手比,買返黎都係投資用,所以回報越黎越低,一黎係新樓貴,二黎新樓多為租盤。睇返今年年尾有機會加息,升到係高位既股市係唔係可以重處於高位?加埋今年貿易戰,投資前境唔係話真係好好,所以我睇今年新樓應該無乜運行,如果新樓賣得低過二手樓既話,噤二手樓銷售都會受影響,所以只望新樓賣唔去封盤算,唔好搞死個樓市。
9. 好驚驚 2018-03-11 11:57:25
唔好話 320, 而家 500 個都 1Q 清,哈哈
10. QQ清袋 2018-03-11 23:26:37
不要睇少香港父幹的威力同實力。